Добре дошли в Свободен Български ФОРЕКС форум.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 23
 1. #1
  Наблюдател
  Регистриран
  26.12.2019
  Мнения
  12

  Какво е спред

  Здравейте. Въпрос от съвсем начинаещ - какво означава сделка без такси, а цената на дилъра е по спред? Нека обяснението да е без много термини - моля!

 2. #2
  Спред е РАЗЛИКАТА между цената КУПУВА и цената ПРОДАВА. Тази разлика е печалбата на брокера/банката.

  Когато един брокер изпраща котировки (цени) на твоя търговски терминал, те винаги са две - Bid и Ask. По цената Ask той е готов да купува, а по цената Bid - да продава. Логично е, че цената Ask винаги ще е по-висока от цената Bid. Разликата между тези две цени се нарича СПРЕД. Тоест Spread = Ask - Bid.

  За да спечели брокера/банката, те трябва да получат някаква печалба от всяка една сделка. Тази печалба може да дойде само от спреда, или да представлява спред + комисионна. Част от брокерите се хвалят, че при тях сделките са без комисионна, но тези брокери имат по-висок спред.

  За един трейдер е важно какъв е сумарния размер на всички разходи, които той заплаща за всяка една сделка. Тези разходи са няколко на брой:
  Спред (Spread) - Разликата между цените Ask и Bid
  Комисионна - Взема се при отваряне на позицията
  Слипидж (Slippage) - Разлика между желаната от клиента цена и реалната цена, по която брокера отваря/затваря една позиция
  Суап (Swap) - Начислява се всяка нощ в полунощ, като в сряда срещу четвъртък е в троен размер

 3. #3
  Наблюдател
  Регистриран
  26.12.2019
  Мнения
  12
  благодаря за отговорите, но не мога все още да разбера как да определя разходите за дилъра, когато неговата такса е по плаващ спред?

 4. #4
  Цитат Първоначално публикувано от todor Виж публикацията
  благодаря за отговорите, но не мога все още да разбера как да определя разходите за дилъра, когато неговата такса е по плаващ спред?
  Определянето на разходите при плаващ спред в реално време е невъзможно за човешкия мозък, затова и никой трейдер не се опитва да го прави. Просто трейдерите се стараят да сключват сделки тогава, когато спреда е нисък, и това е. За целта може да се използва някой индикатор, който визуализира текущия спред под една или друга форма, или директно да се наблюдава тиковата графика на MetaTrader.

  Ето една тема, в която аз съм публикувал един мой индикатор, който натрупва статистика за спреда. С него ще можеш да видиш дадения брокер кога какви плаващи спредове дава и в какъв диапазон се изменят.
  http://fff.bg/showthread.php?t=4670

 5. #5
  Наблюдател
  Регистриран
  26.12.2019
  Мнения
  12
  Благодаря! В такъв случай може ли да се каже, че е вярно твърдението: Търгувайки по цените купува-продава на даден брокер това автоматично решава въпросите с неговите такси, т.е. не е необходимо те да се добавят допълнително към статистиката за разходите на акаунта! (за случаите, когато брокера е обявил, че няма такси, а работи по спред)

 6. #6
  Цитат Първоначално публикувано от todor Виж публикацията
  Благодаря! В такъв случай може ли да се каже, че е вярно твърдението: Търгувайки по цените купува-продава на даден брокер това автоматично решава въпросите с неговите такси, т.е. не е необходимо те да се добавят допълнително към статистиката за разходите на акаунта!
  По принцип когато търгуваш с някой брокер, той автоматично ти начислява всичките тези такси, ако ги има разбира се. Ти ще можеш да ги видиш какви са в отчетите за търговия на MetaTrader или в мейлите, които ще започнеш да получаваш всяка нощ. Например комисионните и суапа се показват и сумират в отделни колонки, така че няма как да ги пропуснеш да ги видиш.

  Друг е въпроса със спреда и слипиджа на всяка една сделка. Тези разходи не са така очевидни, и трейдера трябва да положи някакви усилия, за да ги разбере какви са те и какъв е техния размер. За по-пълно изясняване на ситуацията с всяка една сделка трябва да се разгледат логовете на MetaTrader-а. Там е записано по каква цена си искал да отвориш или затвориш позицията, и каква е действителната цена, по която брокера ти е изпълнил заявката. При спокоен пазар тези две цени са еднакви (желана и реално получена), но при бърз и волатилен пазар тези цени се различават. Точно това се нарича СЛИПИДЖ - разликата между желаната и реално получената цена. По време на новини този слипидж може да придобие огромни стойности (по 50-100 пипа, че и повече).

 7. #7
  Наблюдател
  Регистриран
  26.12.2019
  Мнения
  12
  Това обяснение автоматично върна разговора в изходната точка - да задам по друг начин - при откриване на позиция как да разбера колко ще тегли дилъра от моя акаунт (доколкото разбирам той си го тегли преди закриването)?

 8. #8
  Наблюдател
  Регистриран
  26.12.2019
  Мнения
  7
  Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	eurjpy-m1-benchmark-finance.png
Прегледи:   10
Размер:	90.6 KB
ID:	10282

  Ето ,тук се опитах да ти го нарисувам ,
  В дясно е цената на която е сключена сделката -виждаш по-висока е ,от тази в ляво .Тази разлика ти взима брокера .Ако остане за по-дълго ,се начислява суап .Той може да е + ,или – .Това зависи от вал .двойка и съответно разликата в лихвите м/у тези валути .

 9. #9
  Наблюдател
  Регистриран
  26.12.2019
  Мнения
  12
  А при сделка на загуба от къде брокера взима спреда?

 10. #10
  Цитат Първоначално публикувано от todor Виж публикацията
  А при сделка на загуба от къде брокера взима спреда?
  Независимо дали една сделка е на загуба или на печалба, брокера винаги си взема от твоя акаунт неговите си такси - спред, суап, слипидж и/или комисионни. Тоест акаунта ти се намалява не само със загубата от сделката, но и със таксите за брокера.

  На този линк има една много подробна статия за спреда, в която се разглежда всеки един аспект, свързан с него.
  https://admiralmarkets.bg/education/...asics/spread-1

  Препоръчвам ти да я прочетеш, и ако след това възникнат още въпроси, питай, за да ти обясним.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

 • Вие не може да да публикувате нови теми
 • Вие не може да публикувате мнения
 • Вие не може да публикувате прикачени файлове
 • Вие не може да редактирате вашите мнения
 •