Добре дошли в Свободен Български ФОРЕКС форум.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 21
  1. #1
    Потребител
    Регистриран
    07.01.2020
    Мнения
    50

    Статистика

    https://www.khanacademy.org/computin...Xa0gKaDgGptR5I

    Как да различаваме зависимости от чиста случайност с висока ентропия. Случайни поредици генерирани от човек срещу поредици генерирани от добър рандъм генератор.


    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	694ACB95-C9C6-46EE-9BAD-DE8D35CABB03.jpeg
Прегледи:      51
Размер:	165.9 KB
ID:	10327
    Този пост е редактиран от bvg; 08.08.2020 в 10:47.

  2. #2
    Потребител
    Регистриран
    07.01.2020
    Мнения
    50
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	B68C7525-1B31-4796-8657-1298CB0EC8A7.jpg
Прегледи:      49
Размер:	124.0 KB
ID:	10329

    Излязоха някой интересни резултати. Проведен е следния експеримент:
    Избрана е двойка евро/долар период 2015/2018
    Генерирана е редица от 0 и 1 такава, че всяка нула отговаря на спад 50 пипса, всяка 1-ца отговаря на повишение 50 пипса.
    виждат се интересни резултати при комбинации 1010 и 1011 втората е почти два пъти по-вероятна.
    същия дисбаланс се наблюдава и в комбинацията 0101 и 0100 макар и не толкова силно изразена. Може би защото за периода тренда е положителен.

  3. #3
    Дотук добре, но имаш ли представа как да търлкуваш резултатите? Щото най-големите проблеми за заровени именно в тълкуването.

    Като за начало човек трябва да съобрази как от тези резултати може да се създаде търговска стратегия. Тоест трябва да се досети, че първи и втори ред образуват една стратегия, 3 и 4 - втора и така до края. Тоест в посочената таблица има 8 стратегии. Във всяка една от тях първите 3 нули и единици могат да се разглеждат като минало, а четвъртата като бъдеще.

    Например ако вземем първите 2 реда, при които миналото е 000 (тренд надолу), то бъдещето в 60 от случаите е 0 (продължаване на тренда), но в 69 от случаите е 1-ца (реверс на тренда). Ако решим да направим стратегия по тези 2 реда, веднага става ясно, че реверса е по-вероятен от продължението на тренда. Следователно сделките трябва да са против тренда, и ако го направим така, то тогава от всеки 129 сделки ще имаме 69 печеливши.

    Вероятноста за печалба ще е 69/129 = 0.53 или това прави 53%. И тука веднага възниква въпросът това намерена зависимост ли е или е просто флуктуации на чистата случайност от 50%?

    Отговорът на този въпрос не е лесен. Имаме само едно мъгляво усещане, че колкото повече се отдалечим от 50-те процента, толкова е по-голяма вероятноста това да е истинска зависимост, а не флуктуации на чистата случайност. Имаме ли обаче някакви математически ориентири, които да ни помогнат да сложим една точна и ясна разделителна черта между наличието на зависимост и нормалните флуктуации на случайноста?

    Добрата новина е, че имаме такива ориентири. Лошата е, че тези ориентири също са с вероятностен характер, така че никога няма да сме на 100% сигурни, но например с едно 95% вероятност ще можем да твърдим дали това е зависимост или случайни флуктуации.

    Единият ориентир е формулата за пияния моряк (или за случайното движение на точка в равнината), за които знаем, че при 50% вероятност средното отдалечаване от началната точка е равно на корен квадратен от броя на крачките. Тоест ако са направени 100 крачки (пипа при цената), то тогава случайните флуктуации ще отдалечат моряка (цената) на 10 крачки (пипа). И ако нашата стратегия е реализирала печалба, по-малка от 10 пипа, то тогава това е по-скоро случайност, отколкото закономерност.

    По-добрия критерий е изчисляването на доверителния интервал, при който вече съвсем точно може да се каже с каква вероятност намерената от нас зависимост е по-скоро истинска, отколкото фалшива.

  4. #4
    Има и още един много тънък момент. Нека да приемем, че сме открили зависимост, по която сме направили стратегия, и тя е дала някакви пипове печалба. Откъде обаче да сме сигурни дали тези пипове се дължат на правилата на стратегията, а не на това, че данните са представлявали тренд, и всяка една трендоследяща стратегия би спечелила от него?

    Заятова аз процедирам по друг начин. Първо гледаме самата ценова графика колко пипа отклонение има крайната цена спрямо началната. Това отклонение (напр. 1000 пипа) го приемаме за нулева стойност. Тоест ако нашата стратегия спечели 1200 пипа, приемаме, че 1000-дата пипа са заслуга на самите цени, и само 200-тата пипа са заслуга на правилата на нашата стратегия.

  5. #5
    Наблюдател
    Регистриран
    13.12.2019
    Мнения
    22
    Изключително интересно. И аз от известно време се занимавам с изследването на еднакви по голеимина барове, като с помощта на ренко експерт който предоставя реалното движение на цената с еднакви по големина сегменти и без гапове. Така движението на цената може да се представи с 0 и 1 ако сегментите са с големина примерно 60 пипса то това са и параметрите на сделката SL=TP=60 pips.
    И аз стигнах до интересни резулатати, само че започнах с разделяне на графиката на положителни и отрицателни сегменти с еднаква големина или 1 и 0. След което направих индикатор за проследяване на броя на самостоятелните барове и поредиците положителни и отрицателни барове. Примерно при EURCHF с големина на сегмента 600 пункта се получава че самостоятелните единични барове са много пвече от колкото би трабвало да бъдат ако графиката беше чисто случайна. На долната картинка се вижда че самостоятелните положителни барове за 67, а самостоятелните отрицателни са 64, а би трябвало да бъдат около 50 плюс минус пияния моряк. Тоест на тази графика ако даден бар е с посока обратна на предишния то много по-вероятно е следващият да е с поска обратна на предишния а не да прерасне в поредица от два или повече бара. Тоест всяка тренд контеща стратегия с SL=TP=60 pips може да извади добро ПМО от дадената графика.
    Но сега се замислям че предоставенят от bvg начин за търсене на зависимости в графики с еднакви сегменти е доста по-добър и мисля да се заема със съзването на индикатор намиращ броя на срещане на различните варианти на поредиците на 0 и 1 и съответно тяхната вероятност.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри Screenshot_1.jpg‎  

  6. #6
    Потребител
    Регистриран
    07.01.2020
    Мнения
    50
    Zezo, каква е причината да предпочиташ долар/швейцарски франк? Не е ли по-разумно дас е търгуват инструменти които имат по-ниски спредове/разходи за търговия.

  7. #7
    Потребител
    Регистриран
    07.01.2020
    Мнения
    50
    Така, мистерията се задълбочава. Вчера пуснах тест при същите условия само че за период 2017-2020. Резултатите отново, бяха добри 200% за 3 години, този път разликата беше, че тренда е бил понижаващ се и съответно стратегията 0101/0100 е донесла печалбата, а стратегията 1010/1011 е била 50:50( ако не броим спреда). Струва ми се, че ще е по-оптимално да се увеличи стъпката от 50 пипса на 70, за да се намалят разходите за комисионни. Не се сещам как да напипам оптимума освен експериментално по метода на двоичното търсене. Друго което много ми допада на стратегията е, че няма дълги периоди на дроудаун, печалбите/загубите са добре разпределени.

  8. #8
    Наблюдател
    Регистриран
    13.12.2019
    Мнения
    22
    Хич не предпочитам EURCHF, едно че спреда е голям а и друго, че покрай падането на границата направих една от най-големите загуби на Балканския пулоуостров, да не кажа и в Европа и от тогава я мразя жестоко..., но в тази двойка намерих най-голямата зависимост, другите се движат много близко до чистата случайност и много трудно чрез моят метод успявам да намеря някакви зависимости, които обикновено се покриват от спреда. Това можеби се дължи на това че моят метод явно е твърде груб и намира зависимости само когато тренда преминава в рейндж и обратното или ако валутата е силно противотрендова както е EURCHF. Явно ШЦБ все още влияяат на движението макар и неофициялно с граница, но със сигутност не дават на двойката много много да шава. Интересно е че същата зависимост я няма или е доста по-слаба при USDCHF или другите валути свързани с франка, можеби за тях е изключително важно Швейцареца да не се движи много спрямо еврото, което не знам защо е така но пък не ме и интересува. Явно моят метод е твърде груб и за това се насочвам към товоята идея за търсене на зависимости в еднаквите по големина сегменти или по скоро в тяхната подреба, която ми изглежда доста по-добра и по-точна, лошото е че не мога да програмирам но ще намея човек който да направи индикатора и ще го постна тук във форума.

  9. #9
    Потребител
    Регистриран
    07.01.2020
    Мнения
    50
    Mateev опитвам се да добавя картинка към последния ми пост и забива и от телефона и от лаптопа

  10. #10
    Потребител
    Регистриран
    07.01.2020
    Мнения
    50
    ..................................

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •