Първоначално публикувано от
Mateev
Ценовата графика може да се нареже по 100 различни начина, както и таймфреймовете могат да се окрупняват по 100 различни начина. И по всеки един начин могат да се правят статистически изследвания, но за нас е важно да има някакъв логически смисъл в това окрупняване и нарязване. Също така някои видове окрупнявания/нарязвания са много трудни за анализ, защото при тях не знаем какво генерира случайност, щото след това да търсим разлики от тази случайност.
Аз лично от всичките възможни вариации съм се спрял само на няколко, които са удобни за генериране и последващ анализ. Нека да поразсъждаваме малко:
1. Първична ценова информация са тиковете с офертни цени Ask, Bid, както и тиковете със цени на сделки Last. Също така съществува и една следствена изчислена последователност Mid, която е по-средата между Ask и Bid. Ако искаме да правим статистически анализ с цел търсене на зависимости, най-добре е да се използват цените Last. Ако тях ги нямаме като поток, то тогава е най-добре да използваме Mid. По неведоми за мене причини обаче масово се използва Bid, което аз не го одобрявам.
2. След като сме си избрали първичната тикова редица, трябва да я окрупним (да изхвърлим част от тиковете) и да я нарежем на части (барове). Няма строги изисквания кое от двете ще направим по-напред, защото различните алгоритми изискват едното или другото да се направи с приоритет.
3. Крайният резултат е да получим барове с някакви характеристики, като именно тези барове представляват така желаното от нас НАРЯЗВАНЕ на графиката.
4. Това нарязване се прави така, щото за нас 1 бар да представлява една сделка, в която печалбата/загубата е Close-Open, a High и Low всъщност са MFE и MAE.
5. След като приемем, че един бар е равен на 1 сделка, то тогава можем по еднотипен начин и с един и същи написан от нас софтуер да анализираме всички видове нарязвания на пазара, като просто в стратегията по някакви правила включваме/изключваме едни или други барове.
Предполагам разбрахте каква технология използвам аз:
1. Нарязване на пазара с някакви правила, които не са търговски, а такива за по-удобно представяне на цените
2. Тези правила образуват барове с някакви характеристики
3. Тези барове се обработват по еднотипен начин с един и същи наш софтуер
4. Тези барове всъщност представляват и сделки, като за всеки един бар е възможна както Buy, така и Sell сделка
5. Създаване на стратегии посредством втори комплект правила, които вече са търговски, и посредством които за всеки един бар/сделка решаваме дали да се включи в стратегията или не
Най-важното от цялата тази организация е получената от нас УНИВЕРСАЛНОСТ за всяка една наша сделка/стратегия, което пък ни позволява с един и същи софтуер да анализираме, обработваме и търгуваме произволно избрана стратегия.